Ratafia

Alkoholisisaldus: 21%

Koostis:
Alkohol, suhkur, hapukirsside ekstrakt, Montepulciano DOC Abruzzost

Ratafia valmistamine ja kasutamine on osa sajanditepikkusest talupojatraditsioonist, mida on edasi antud põlvest põlve. Alessio de Berardinis on kirjutanud raamatus “Ülevaade veinide ja likööride valmistamisviisidest” (Teramo 1868), et nimi võeti kasutusele ajal, kui sõjakate hõimude saadikud istusid rahuläbirääkimisteks laua taha, jõid seda likööri ja kasutasid lihtsat ladinakeelset fraasi: “Pax rata fiat!” Lisaks sellisele fantaasiarikkale hüpoteesile teatakse kinnitada, et seda alkohoolset jooki kasutati kaubanduslepingute ratifitseerimisel või notariaalsete aktide sõlmimisel läbirääkimiste lõpus. Abruzzo traditsiooni järgi joodi seda maitsvat Rosoliot pärast lepingute sõlmimist, kui notar lepingu sõlmimise kinnituseks kuulutas “Ratafiat” (“otsustud”).

Ratafia oli üks peamisi 18. ja 19. sajandi likööre. Montepulciano viinamarjadest saadud punasel veinil ja hapukirssidel põhinev jook on tuntud terves Abruzzo piirkonnas. Traditsiooniliselt toodetakse seda tervete või kivideta küpsete hapukirsside ja suhkru umbes 30 päevaks klaasanumas päikese kätte jättes, et nii kiirendada kääritamisprotsessi. Saadud tootele lisatakse Montepulciano d’Abruzzo DOC veini ja see jäetakse ligunema, aeg-ajalt loksutades, kuni jook on valmis. Seejärel toode filtreeritakse ja villitakse pudelitesse. Ratafia Santo Spirito on traditsiooniline magusa ja meeldiva maitsega destilleeritud liköör, mille alkoholisisaldus on 21%. Selle värv on intensiivne rubiinpunane, kergete violetsete toonidega ning eriomasel aroomil annab tooni musta kirsi ja metsmarjade lõhn. Aroomide parema värskuse tundmiseks tarbitakse jooki tavaliselt noorelt. Selle maitse on intensiivne ja kinnitab ninaga tajutavaid aroome – magusus on algusest peale selgelt tajutav ja suhu tekib meeldiv sametise pehmuse tunne ning hapukirsside kontrastne hapukus annab täiusliku tasakaalu.